Autógáz beszerelés, gépjármű javítás

Gázbiztonsági tanúsítvány szemle készítése

Gázbiztonsági tanúsítvány szemle készítése

Kötelező felülvizsgálat LPG üzemű járművek esetében, illetve cégünk végez gázbiztonsági felülvizsgálatot gázrendszerrel/kiépített gázpalackkal rendelkező lakókocsik, lakóautók, büfékocsik stb. műszaki vizsgáztatásához.

A kiállított Tanúsítvány érvényessége 30 nap.

Gázbiztonsági tanúsítvány átadása

A Tanúsítvány kiállításának feltételei

  • gépkocsiban való elhelyezésének és rögzítésének a beszerelési utasítás, valamint a külön jogszabály előírásai szerint megfelelőség vizsgálata,
  • csatlakozási pontok ellenőrzése  szerelvények esetleges sérülésének- és szivárgásmentességének vizsgálata, működési próbája,
  • gáztartály rögzítésének ellenőrzése / szemrevételezése,
  • gáztartály (gyártástól számított) 10 éves érvényességi idejének ellenőrzése, adatainak leírása a gyári adattábláról,
  • gázbeszerelés szakszerűségének, jóváhagyási jeleinek ellenőrzése,
  • gázcsövek rögzítésének vizsgálata,
  • LPG Matrica meglétének ellenőrzése a szélvédőn,
  • autógáz –LPG töltőnyílás matrica ellenőrzése a töltőszelep környezetében.

A 35/2004 GKM rendelet és 30/2006 GKM rendelet szerint:

“A gázüzemű jármű gáz üzemanyag-ellátó berendezésének jóváhagyási jellel ellátottnak kell lennie, továbbá a járműbe történő beszerelésének és állapotának a külön jogszabályban meghatározottak szerint tanúsítottnak kell lennie.”

A rendelet alkalmazási köre a gázüzemű közúti járművek és munkagépek üzemanyag-ellátó berendezésébe épített, az üzemben tartó által tölthető autógáztartály időszakos ellenőrzésére terjed ki. Ezért “A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet” alapján gázüzemű szemlét kell végezni a gázüzemű járműnél a Felügyelőség az általa nyilvántartásba vett szervezeteknél.

Kérjük ügyfeleiket hogy amennyiben rendelkeznek Átalakítási TERV Dokumentációval vagy régi/lejárt Gázbiztonsági Tanúsítvánnyal azt hozzák magukkal. Kívülről rögzített pótkeréktartály esetén a rögzítés módjának ellenőrzésénél fontos lehet a dokumentum megléte.

LPG üzemű járművel be lehet hajtani mélygarázsba, ha a jármű megfelel a vonatkozó műszaki követelményeknek, és rendelkezik a szükséges jóváhagyási jellel és biztonsági szeleppel. Ezt a jogszabály is lehetővé teszi, amely 2013. november 13. óta érvényes. A mélygarázsok bejáratánál a “Biztonsági szelep nélküli LPG üzemű jármű részére tilos a behajtás” feliratú táblát kell elhelyezni, amely a behajtásra jogosult járműveket nem korlátozza. A különböző tábla variációk, amelyekkel találkozhatsz, nem felelnek meg a jogszabályi előírásnak, és nem bírnak joghatással. Ha bizonytalan vagy, hogy a járműved megfelel-e a feltételeknek, ellenőrizd a jármű okmányait, vagy fordulj a gázüzemű járművek átalakításával foglalkozó szakemberhez.

Országos Tűzvédelmi Szabályzat - 28/2011. (BM rendelet) - gázüzemű járművek tárolására vonatkozó részében, a 601. §-ban található.

Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárul és elfogadja ezek használatát a böngészőben. További információk itt találhatók: Adatkezelési tájékoztató

Bővebben Elfogadom